Grekiska Grill & Bar

Grekland möter Sverige – med grillad sommarmat i fokus 

Två bröders längtan efter sommar och grillat. Så föddes tanken på Grekiska Grill & Bar i Södertälje en ruggig vinterdag 1994. Idag har kedjan 25 restauranger över hela landet. Och kanske blir de fler?

Den första restaurangen öppnade 1995.

– Vi trodde länge att vi i första hand var barnfamiljernas val, men till oss kommer alla. 60 procent av våra gäster är kvinnor mellan 20 och 50 år. Vi vet också att 60 procent beställer kyckling, berättar Zeki Yalcin, vd för Grekiska Grill & Bar och en av bröderna som startade kedjan.

På menyn står grekisk sommarmat, som souvlaki och tzatziki, med influenser från Medelhavet och Sverige. Vissa produkter säljs även till dagligvaruhandeln. Grekiska har vunnit flera priser – bland annat var de först i Sverige med rökfritt, tillgänglighetsanpassade sina lokaler innan det blev lag och har tagit bort e-nummer och salt från maten.

Skyltar blev till nytt koncept

Butikskonsult kom in i bilden när Grekiska startade sin första restaurang i Örebro 2006.

– Vi behövde skyltar och vände oss till Butikskonsult. Det visade sig att de erbjuder mycket mer än så, och att de jobbar med flera rikstäckande kedjor. Vi tog ett större grepp och efter många samtal landade vi i den inredning vi har i 20 av våra 25 restauranger idag, säger Zeki.

Grekiska Grill & Bar och Butikskonsult har tillsammans skapat ett koncept som förmedlar känslan av ett möte mellan Grekland och Sverige. Inredningen får gästerna att känna igen sig från sina semestrar i Grekland, men också i det typiskt svenska.

– Här finns muren som en klassisk svensk detalj, belysning från Dalarna, träpanel med handgjorda grekiska urnor, pergola med vinrankor och segelduk som för tankarna till den grekiska övärlden och till den svenska skärgården. Både Grekland och Sverige är länder som älskar segling och hav, säger Zeki.

”Vi är supernöjda med samarbetet!”

Butikskonsults uppdrag för Grekiska Grill & Bar är att bygga ny inredning, att konvertera gamla enheter, att ta fram nya inredningsdetaljer som passar in i konceptet, att vara rådgivare och ibland även att agera inköpskanal.

– Butikskonsult har fantastiska kanaler runt om i hela världen. Samarbetet fungerar jättebra, vi är supernöjda, säger Zeki.

Planen är att växa till en rikstäckande kedja med restauranger på de flesta större orter i Sverige. Och kanske även att ta steget utanför Sverige.

– Efterfrågan finns. Vi har hittills satt stopp, inte varit redo för ett så stort steg som kräver mycket administration, men nu börjar tiden bli mogen, berättar Zeki.